Logo 112Meppel

Redactie algemeen 0 reactie(s) do 29 juni 2017, 19:10

16 initiatieven ontvangen Meppeler aanjaagbudget

Laatst bijgewerkt: vrijdag 22:47 uur

MEPPEL – Burgemeester en wethouders hebben het advies van de aanjaagcommissie voor het aanjaagbudget maatschappelijk initiatieven overgenomen. Dit betekent dat 16 initiatieven een bijdrage krijgen uit dit budget en met deze middelen hun initiatief verder uit kunnen werken. In totaal verdeelt het College een bedrag van €169.850,- over deze 16 initiatieven.

 

De gemeente Meppel werkt dit jaar voor de derde keer met het zogenaamde aanjaagbudget voor maatschappelijke initiatieven. Wethouder Koos de Vos: ‘Dit jaar hebben we in totaal 50 aanvragen ontvangen die een beroep hebben gedaan op het aanjaagbudget maatschappelijke initiatieven. Het is mooi om te zien dat het aanjaagbudget bekend is geraakt in onze samenleving en dat er deze drie jaren al heel verschillende en diverse initiatieven zijn ingediend. Duidelijk is dat onze samenleving de laatste jaren goed in beweging is de gekomen. Ons uiteindelijke doel is dan ook de samenleving te blijven stimuleren om met initiatieven te komen die op de een of andere manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van onze gemeente.’

 

De aanjaagcommissie heeft in haar advisering rekening gehouden met de vooraf opgestelde randvoorwaarden en criteria, vandaar dat het College het advies één op één heeft overgenomen. Drie van de 16 initiatieven die een bijdrage toegekend hebben gekregen voldoen nu nog niet aan de geldende wet- en regelgeving, aan deze initiatieven worden de bijdragen pas uitgekeerd zodra zij voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.

 

Grote diversiteit aan initiatieven

Na de beoordeling van de ingeleverde documentatie en een persoonlijke toelichting is de commissie tot haar advies gekomen. Ook dit jaar kwamen de aanvragen uit alle hoeken: sport, cultuur, zorg, kunst, en initiatieven om doelgroepen met een beperking meer te ondersteunen. De commissie was dan ook verheugt dat het aanjaagbudget in veel geledingen is doorgedrongen als mogelijkheid om een financiële impuls te geven aan ideeën uit de samenleving.

 

50 aanvragen in derde uitgifteperiode

Tot en met 16 maart was het mogelijk om initiatieven in te dienen voor een bijdrage uit het budget voor 2017. In februari is ook nog een inspiratiebijeenkomst georganiseerd om belangstellenden nader te informeren over het budget en te inspireren om met mooie initiatieven te komen. Dit heeft er toe geleid dat er in totaal 50 aanvragen zijn ingediend. Een groot aantal van de initiatiefnemers is uitgenodigd voor een nadere toelichting tijdens een persoonlijk gesprek.

 

Regeling dorpsinitiatieven

Bij het aanvragen van het aanjaagbudget was het ook mogelijk 50% cofinanciering aan te vragen vanuit de Provinciale regeling Dorpsinitiatieven. Eén voorwaarde was dat de gemeente de andere 50% voor rekening moet nemen. Daarnaast moet het bij deze regeling gaan om initiatieven die echt gericht zijn op het vergroten van de leefbaarheid in dorpen. Na gemeentelijke toetsing bleken 5 initiatieven voor deze cofinanciering in aanmerking te komen. Voor in totaal €39.350,- euro is op deze manier uit de regeling Dorpsinitiatieven van de Provincie gesubsidieerd.

 

Deadline 2018

Het huidige College heeft in haar Collegeprogramma opgenomen gedurende haar bestuursperiode te willen werken met het aanjaagbudget voor maatschappelijke initiatieven. Dit betekent dat in 2018 nog eenmaal €200.000 euro beschikbaar is voor initiatieven die Meppel Meppeler maken en die dus bijdragen aan de ontwikkeling van Meppel. Daarna is het aan het nieuwe College om te bepalen of ze deze ingezette weg wil vervolgen. De deadline voor 2018 wordt in het najaar bekend gemaakt.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Meppel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Meppel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.