Logo 112Meppel

Redactie lokaal 0 reactie(s) vr 14 juli 2017, 19:57

College stelt wijziging snippergroenbeleid voor

Laatst bijgewerkt: vrijdag 20 aug 2021 om 22:48 uur

MEPPEL – Het college van B&W Meppel stelt de gemeenteraad voor het snippergroenbeleid te wijzigen. De gemeente hanteert een uitgiftekaart waarop staat aangegeven welke groenstroken zij wel en welke zij niet wil verkopen. Die kaart blijft hetzelfde. Het college stelt voor stroken buiten de uitgiftekaart die inwoners bij de eigen tuin hebben getrokken in sommige gevallen te koop aan te bieden. Dit toetst de gemeente aan de groene hoofdstructuur en de groenbestemming. Het verhuren stopt. Het college wil het snippergroen actief en per buurt aanpakken. De gemeenteraad vergadert in september over het snippergroenbeleid en neemt dan een definitief besluit. Vervolgens krijgen betrokken inwoners een op hun situatie toegesneden bericht.

 

Soms toch te koop, toets groenbelang

Tot op heden gold de uitgiftekaart als enige toets voor stroken die gemeente wilde verkopen of verhuren. Stroken die daar niet op stonden maar toch bij privétuinen waren getrokken, wilde de gemeente op termijn weer terug. In tussentijd werd een tijdelijke huurovereenkomst aangeboden. Dit verandert in een toets aan het groenbelang. Stroken buiten de hoofdstructuur en zonder groenbestemming, die al in 2014 bij privétuinen waren getrokken, worden eenmalig te koop aangeboden. Stroken binnen de hoofstructuur of met groenbestemming wil de gemeente terug in beheer.

 

Verhuur vervalt

Het college stelt ook voor te stoppen met het verhuren van snippergroen. Nieuwe verhuur is niet meer mogelijk, bestaande verhuur wordt opgezegd. Voor stroken die onder het gewijzigde beleid te koop zijn krijgt dan de woningeigenaar een koopaanbod. Dat geldt ook voor huurders van woningen.

 

Omvangrijke klus

Wethouder Koos de Vos: ‘Dit is een omvangrijke klus. Er zijn veel situaties die wij allemaal moeten toetsen aan het groenbelang en vervolgens inwoners informeren. Daarom pakken we de uitvoering hiervan per buurt op. Zorgvuldigheid staat voorop. We vragen bewoners het bericht van de gemeente af te wachten.’

 

Aanpak per buurt

Op de uitgiftekaart staan circa 1000 situaties die te koop zijn. Daarnaast kent de gemeente ongeveer 1000 situaties die met of zonder overeenkomst bij de tuinen van inwoners zijn gevoegd. Mogelijk komen daar bij inventarisatie nog extra stroken bij. Al die stroken moeten worden getoetst aan dat groenbelang en vervolgens verwerkt in een bericht of aanbod aan de betreffende inwoner. Dit is een omvangrijke klus. Daarom wil de gemeente de uitvoering daarvan per buurt aanpakken en de betrokken inwoners een op hun situatie toegesneden brief schrijven of aanbod doen. Het verzoek aan de inwoners is om dat initiatief van de gemeente af te wachten.

 

Vervolg

In september vergadert de gemeenteraad over het snippergroenbeleid en neemt een besluit. Daarna pakt het college de uitvoering van de eerste buurt op. Het totale traject kan meerdere jaren duren.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Meppel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Meppel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.