Logo 112Meppel

Redactie algemeen 0 reactie(s) di 12 december 2017, 20:24

Gemeente controleert containers met pmd-verpakkingen

Laatst bijgewerkt: maandag 20 jun 2022 om 07:59 uur

MEPPEL – Handhavers van de gemeente gaan regelmatig op pad om containers met pmd-afval – plastic, metalen en drankenverpakkingen – te controleren.

 

Zij kwamen onder meer fietsbanden, ballen, zwembaden, piepschuim, speelgoed, tuinslangen, luiers en tuinstoelen tegen. Die horen niet in het pmd-afval, want daardoor wordt een hele lading ingezamelde verpakkingen afgekeurd. De afgekeurde lading moet dan naar een andere verwerker worden gebracht om daar als restafval te worden gestort. Dat is zonde van alle moeite om afval te scheiden en het kost ons allen veel geld. Storten als restafval is veel duurder dan verwerking van goed pmd-afval.

 

Als handhavers ‘verkeerd’ afval vinden in uw container, dan wordt deze niet geleegd. Pmd-afval kunt u in dat geval opsparen voor de volgende inzamelronde of naar de ondergrondse pmd-container bij winkelcentrum Koedijkslanden brengen.

 

Pmd = alleen verpakkingen

‘Maar ballen en plastic speelgoed is toch ook plastic?’ Dat klopt. Maar pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Het gaat dus om verpakkingsafval, dat meestal in de keuken vrij komt.

 

In wetten is vastgelegd dat de producenten van verpakkingen verantwoordelijk zijn voor inzameling en recycling van verpakkingsafval dat vrijkomt bij huishoudens. Dit betekent, dat producenten moeten zorgen dat verpakkingen gesorteerd en gerecycled worden. U betaalt daar bij de aanschaf van een product een kleine bijdrage voor. Deze vergoeding geldt alleen voor verpakkingen en niet voor gebruiksvoorwerpen, zoals tuinstoelen en speelgoed. Daarom mogen alleen verpakkingen bij het pmd-afval.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Meppel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Meppel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.