Logo 112Meppel

Redactie lokaal 0 reactie(s) vr 13 oktober 2017, 19:39

Gemeente Meppel organiseert Jongerengemeenteraad

Laatst bijgewerkt: vrijdag 20 aug 2021 om 22:48 uur

MEPPEL – Op maandag 16 oktober 2017 organiseert de gemeenteraad in samenwerking met ProDemos -Huis voor democratie en rechtsstaat, een Jongerengemeenteraad.

 

Aan dit project doen ongeveer 70 leerlingen van Drenthe College, Stad & Esch en Greijdanus College mee. Zij houden zich een dag lang op het stadhuis bezig met lokale politiek. Tijdens deze dag bedenken ze concrete plannen in het kader van het thema Jongeren & Veiligheid. De gemeente heeft voor de uitvoering van het beste plan een bedrag van € 1.250,– beschikbaar.

 

De Jongerengemeenteraad heeft als doel jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming. Door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan, ervaren ze hoe politiek functioneert en hoe gemeentelijke besluiten tot stand komen.

 

Programma

Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen op het gebied van Jongeren & Veiligheid. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed onderbouwen.

 

’s Middags nemen de leerlingen in een Jongerengemeenteraadsvergadering een besluit over de besteding van het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag. Het voorstel dat de meeste stemmen krijgt, wordt uitgevoerd. Een unieke kans dus om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De werkdag duurt van 09.00 tot 18.00 uur. De Jongerengemeenteraadsvergadering wordt om 09.00 uur geopend door burgemeester Korteland en ’s middags vanaf 16.00 uur voorgezeten door raadslid Van Ulzen.

 

Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en mee te stemmen voor het beste project.

 

Wat is ProDemos?

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat – legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa. Bekende activiteiten zijn ProDemos Binnenhof voor Scholieren, waarbij schoolklassen een gratis educatieve dag in politiek Den Haag beleven, de Scholierenverkiezingen en de StemWijzer. www.prodemos.nl

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Meppel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Meppel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.