Logo 112Meppel

Redactie regio 0 reactie(s) di 01 maart 2022, 19:46

Politie Drenthe waarschuwt voor “Ierse oplichtingstruc”

Laatst bijgewerkt: dinsdag 19:46 uur
DRENTHE – De “Ierse oplichtingstruc” is actueel. Nu ook in het Noorden van Nederland.

Hoe werkt de “Ierse oplichtingstruc”?
Je wordt vaak bij een tankstation door mensen met een zielig verhaal benaderd. Degene die je aanspreekt zou zojuist zijn beroofd zijn. Mist geld en bezittingen, waardoor de reis met de ‘ferry’ naar Ierland niet lukt.

De oplichter doet dan een beroep op je medemenselijkheid en vraagt om hem een geldbedrag te lenen. De oplichterij wordt op overtuigende wijze uitgevoerd. De oplichters spelen hun rol met verve. Een keurig geklede, maar duidelijk geschrokken uitziende man of vrouw weet in perfect Engels een verhaal op te hangen over een diefstal die zojuist heeft plaatsgevonden. Daar staan ze dan met hun voertuig, gestrand, zonder mogelijkheid om naar huis te kunnen.

Hun vraag is of je ze geld kunt lenen voor de terugreis. Dat geld wordt bij thuiskomst uiteraard meteen overgemaakt, is de belofte. ‘Direct tonen ze hun identiteitskaart, geven je een telefoonnummer en beloven het geleende geld terug te betalen zodra ze weer thuis zijn.’ Of ze tonen een badge met naam, waaruit blijkt dat ze in het dagelijks leven makelaar zijn. Handelingen om het vertrouwen van de mensen te winnen.

Slachtoffers raken niet zelden enkele honderden euro’s kwijt. Bij deze truc gaat het voornamelijk om Ierse oplichters.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van deze truc?
Eigenlijk is er maar één oplossing: bel direct de politie. Is het gezin werkelijk in nood? Dan heeft de politie de capaciteiten en de professionele kennis om ze adequaat te begeleiden.

Zien de oplichters dat je de politie belt? Dan kiezen ze ongetwijfeld het hazenpad. Noteer kenteken of leg de informatie vast door het maken van foto’s.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Meppel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Meppel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.