Logo 112Meppel

Redactie algemeen 0 reactie(s) ma 24 april 2017, 18:47

Project Wildcamera: vrijwilliger gezocht

Laatst bijgewerkt: vrijdag 20 aug 2021 om 22:46 uur

MEPPEL – Nachtactieve dieren als steenmarters en egels komen in Nederland geregeld in de directe omgeving van mensen voor, maar worden zelden gezien. Daarom is in 2016 gestart met het landelijke burgerwetenschapsproject ‘Wildcamera – zoogdieren in de achtertuin’. Met wildcamera’s wordt onderzoek gedaan in tuinen van bewoners naar het voorkomen van wilde zoogdieren in stedelijk gebied. Het project gaat nu ook van start in de gemeente Meppel. Hiervoor zoeken wij nog één vrijwilliger die het leuk vindt onderzoek te doen met deze wildcamera’s.

 

Project Wildcamera

Vanaf april 2017 sluit gemeente Meppel zich aan bij het burgerwetenschapsproject ‘Wildcamera – zoogdieren in de achtertuin’. De gemeente faciliteert daarmee 4 wildcamera’s die met hulp van twee lokale vrijwilligers een jaar lang van tuin naar tuin reizen. De wildcamera’s worden volgens een vast protocol door de vrijwilligers ingezet in de tuin. Zo maken zij onderdeel uit van een echt wetenschappelijk natuuronderzoek. ‘WILDCAMERA – zoogdieren in de achtertuin’ is een initiatief van de Zoogdiervereniging, Wageningen University & Research, Natuurpunt (BE) en Ecologisch Adviesbureau Silvavir.

 

Gegevens van dieren in de tuin

De gemeente Meppel heeft in de Kadernotitie ‘Zo doen we Groen’ (2015) doelen voor natuur in het stedelijk gebied gesteld. We willen daarvoor graag meer inzicht in de soorten die in de gemeente voorkomen. Met het project Wildcamera verzamelen we gegevens over de soorten die voorkomen in tuinen. Gelijktijdig dragen we als gemeente bij aan het landelijke burgerwetenschappelijk onderzoek over de waarde van tuinen voor met name zoogdieren. In 2016 is ervaring opgedaan met dit project in de gemeenten Amersfoort, Wageningen, Deventer en Nijmegen. Dat leverde mooie resultaten op: steenmarter, egel, eekhoorn, bunzing en vele vogels kwamen op de foto.

 

Gezocht: vrijwilliger

We zoeken nog één vrijwilliger! Heeft u affiniteit met wilde zoogdieren en natuur en vindt u het leuk anderen hierover enthousiast te maken? De bijdrage aan dit project kost ongeveer een dag per maand en enige handigheid met gebruik van computers en cameratechniek is gewenst. Bij interesse kunt u hiervoor contact opnemen met Sil Westra van het adviesbureau Silvavir: [email protected] of 06-54376380.

 

De ervaring leert dat voor het project vaak grote interesse is om deel te nemen met een tuin. Er kunnen slechts 40 tuinen worden onderzocht. De deelnemende tuinen worden gericht uitgezocht en het aanmelden van tuinen voor het project is daarom niet mogelijk.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Meppel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Meppel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.