Logo 112Meppel

Redactie algemeen 0 reactie(s) do 08 februari 2018, 17:22

Samen kinderen weerbaar maken

Laatst bijgewerkt: maandag 20 jun 2022 om 07:58 uur

MEPPEL – De gemeente Meppel gaat samen met Stichting Scala Meppel en Weerbaar Meppel een proef starten om de weerbaarheid van kinderen die in armoede opgroeien te vergroten.

 

Dit project is onderdeel van de aanpak kindarmoede, waarbij de gemeente kiest om letterlijk een traditie te breken. Het extra geld van het Rijk, anderhalve ton wordt geïnvesteerd in verbinding, verandering en voorkomen.

 

“Als we blijven doen wat we deden, verandert er niks. Nu gaan we een andere weg inslaan.” aldus wethouder Roelof Pieter Koning. “Morgen is de armoede niet opgelost, maar door nu extra te investeren willen we voorkomen dat de overdracht van armoede van generatie op generatie doorgaat.”

 

Doorbreken van de traditie

De aanpak van armoede zit niet alleen in het verhogen van de minimaregelingen. De gemeente Meppel breekt op die manier met tradities. Zeker als we kijken naar kinderen moeten we het niet willen om alleen pleisters te blijven plakken. We leren kinderen fietsen en zo gaan ze zelfstandig makkelijker op pad en komen ze verder. Met die focus willen we kinderen de kans bieden om steviger de toekomst in te groeien.

 

Weerbaarheid

Eén van de thema’s in de aanpak is weerbaarheid en start de gemeente samen met Scala Meppel en Weerbaar Meppel een proef. Met dit project bieden we met persoonlijke begeleiding en maatwerk ruimte om kinderen te leren voor zichzelf op te komen, een eigen mening te vormen en zelf zaken kunnen oplossen. Omdat niet elk kind hetzelfde is, doen we dit vooralsnog over de boeg van creativiteit, kunst en cultuur en/of sporttraining. Je vindt een uitlaatklep in rappen, breakdance, kickboksen of drums en daarnaast trainen we de weerbaarheid. “We vinden het een kans om creatieve talenten op een andere manier een meerwaarde te laten zijn.” zegt Ton Dohle, directeur van Scala.

 

Sociale vaardigheden en weerbaarheid vergroten

Uit diverse onderzoeken blijkt dat er verbanden bestaan tussen opgroeien in armoede en persoonlijke ontwikkeling. Onder meer wordt gesteld dat des te langer gezinnen in armoede leven, de gevoelens van angst, ongelukkig zijn en afhankelijkheid bij kinderen toenemen. Jonge kinderen (tot 12 jaar) hebben de meeste kans op nadelige gevolgen op hun welzijn, zoals schaamte, verdriet en gevoel van uitsluiting. De gevolgen hiervan zijn voor Mustapha el Barbari van Weerbaar Meppel bekend. “Het geeft enorm veel energie om jongeren te zien groeien en zichzelf leren kennen. Als je dit kunt borgen samen met de deelnemer, leg je een geweldige basis en dan is het mooi om te zien dat de gemeente zo’n proef wil starten.” Jonge kinderen kunnen zich ontwikkelen waardoor de sociale vaardigheden en financiële weerbaarheid vergroot.

 

Proef draait in 2018

Meedoen is geen verplichting. Professionals op school of in de wijk kunnen jongeren informeren over dit project en in contact brengen met Weerbaar Meppel of Scala. Samen met de begeleiding wordt gekeken naar de inzet op talenten, (sociale) vaardigheden en (zelf)vertrouwen. De proef zal in 2018 draaien en in het najaar wordt samen met (de ouders van) deelnemers gekeken naar de resultaten. “Als ik hoor wat Scala en Weerbaar Meppel nu al betekenen, heb ik er veel vertrouwen in dat deze proef z’n meerwaarde laat zien”, meldt wethouder Roelof Pieter Koning tenslotte.

 

Verbinden en voorkomen

De bestrijding van armoede onder kinderen staat snel in het teken van het bieden van extra voorzieningen of geld. Nu er meer geld beschikbaar is om ook kinderen te helpen in gezinnen met een laag besteedbaar inkomen, heeft de gemeente Meppel ook de aansluiting gezocht bij het JeugdSportFonds en JeugdCultuurFonds in Drenthe. Via de intermediairs en buurtsportcoaches van Meppel Actief kunnen aanvragen worden gedaan. Samen met Stichting Leergeld en andere lokale initiatieven zetten we in om zoveel mogelijk kinderen te bereiken en uiteindelijk te helpen. Samen met de aandacht voor preventie en weerbaarheid is het college van burgemeester en wethouders van mening dat er een verandering ontstaat. Wil je, zeker op de langere termijn, resultaten bereiken dan moet het aan de voorkant beginnen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Meppel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Meppel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.