Logo 112Meppel

Redactie lokaal 0 reactie(s) vr 03 december 2021, 18:51

Vervroegd stemmen mogelijk bij gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022

NEDERLAND – De Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 (Twv) wordt verlengd tot 1 juli 2022. Hiermee is definitief duidelijk dat kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart 2022 al op de twee dagen voorafgaand aan de reguliere stemmingsdag hun stem kunnen uitbrengen. Om dat mogelijk te maken opent in elke gemeente een aantal stemlokalen op maandag 14 en dinsdag 15 maart.

De afgelopen vier weken hebben beide Kamers zich kunnen uitspreken over het voornemen om de Twv te verlengen. Zonder verlenging zou de Twv verlopen op 1 januari 2022. Volgens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verlenging noodzakelijk, gelet op de onzekere situatie rond corona.

Minister Ollongren: “Vervroegd stemmen bevordert de spreiding van kiezers, die daarmee beter in staat zijn om hun eigen moment te kiezen waarop het rustiger is in het stemlokaal. De maatregelen in de wet maken het mogelijk om in de huidige pandemische situatie de verkiezingen veilig te laten verlopen. Door dit besluit nu te nemen biedt de regering gemeenten tijdig duidelijkheid voor de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen van maart.”

Naast vervroegd stemmen maakt de Twv diverse andere maatregelen mogelijk als de epidemiologische situatie dat vraagt, zoals landelijk of regionaal maatregelen voor te schrijven m.b.t. hygiëne en persoonlijke bescherming. Denk hierbij aan het dragen van mondkapjes, het gebruik van kuchschermen en het regelmatig schoonmaken van de stemhokjes en contactpunten. In elk stembureau is een vierde stembureaulid aanwezig als gastheer/gastvrouw. Dat stembureaulid ziet toe op de eventuele maatregelen die van kracht zijn. Verder is er meer tijd voor het vaststellen van de uitslag. De nieuwe raadsleden zullen niet 8, maar 14 dagen na de dag van de stemming worden geïnstalleerd (woensdag 30 maart).

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Meppel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Meppel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.