Redactie regio 0 reactie(s) vr 08 oktober 2021, 17:48

Vuur stoken met minder rook- en geuroverlast

Laatste update: 1 jaar geleden

REGIO – Nu de herfst- en winterperiode nadert, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.

Hout stoken
U vermindert de hoeveelheid schadelijke stoffen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik schoon hout met een maximaal vochtpercentage tussen 15 en 20% voor een optimale verbranding.

Stookwijzer
Wilt u weten wanneer u de open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Die is te vinden op rivm.nl/stookalert en in de Stookwijzer.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Meppel

Volg ons

Volg ons